De fietsrouteplanner wordt mede mogelijk gemaakt door de Fietsersbond. Help ons & win een fiets

Word vrijwilliger

De pedelecplanner en de Fietsersbond Routeplanner worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van honderden vrijwilligers. Zij brengen lokaal de wegen en fietspaden in kaart, zodat wij een goede planner kunnen realiseren. Die lokale kennis maken de pedelecplanner en de Fietsersbond Routeplanner uniek. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Lijkt het je wat om ook een bijdrage leveren? Lees verder!

Wie zoeken we?

Vrijwilligers van de pedelecplanner en de Fietsersbond Routeplanner brengen diverse gegevens in kaart. Het werk is een combinatie van veldonderzoek en het invoeren in de computer. Je bent dus handig met computers, werkt secuur en houdt ervan om gestructureerd te werk te gaan. Je hoeft geen doorgewinterde fietser te zijn, maar het is wel handig als je goed thuis bent in je eigen omgeving. De pedelecplanner en de Fietsersbond Routeplanner werken met dezelfde database. Voor welke planner je ook bij wilt dragen, het meeste werk wat je doet zal nut hebben voor beide planners!

Het werk

Na aanmelding krijg je toegang tot een speciale website, de editor van de Routeplanner. Met de editor kun je:

  • ontbrekende wegen en fietspaden in de digitale kaart intekenen
  • diverse kenmerken aan die wegen toekennen en aanpassen (bijvoorbeeld type weg, wegdeksoort, al dan niet aanwezig zijn van verlichting)
  • diverse locaties (POI's) toevoegen en aanpassen
  • verbeteringen aanbrengen n.a.v. meldingen, wegwerkzaamheden invoeren, enzovoorts

Elke nacht worden alle wijzigingen doorgevoerd in de planner, zodat de gebruiker de dag erna de wijzigingen al ziet. De database die ontstaat is en blijft eigendom van de Fietsersbond, met als doel een fietsrouteplanner die gratis door iedereen kan worden gebruikt. De Fietsersbond is een non-profitorganisatie en heeft het CBF-keurmerk.

Zelfstandig

Honderden vrijwilligers werken mee om de planner in heel Nederland te bouwen en te onderhouden. Dat vraagt van je dat je zelfstandig kan werken. Je geeft zelf aan wanneer je vragen hebt en/of begeleiding nodig hebt en gaat zelf op zoek naar welke klussen er te doen zijn in je omgeving. Via de editor kan je contact leggen met andere vrijwilligers om samen te werken, afspraken te maken, vragen te stellen of feedback te geven.

Je werkt vanuit huis, het contact met het landelijk bureau van de Fietsersbond en/of de andere vrijwilligers vindt voornamelijk plaats per e-mail.

Begeleiding en inwerken

Dat je zelfstandig werkt betekent natuurlijk niet dat je alles zelf moet uitzoeken. We bieden je de volgende middelen om wegwijs te raken in de editor:

  • duidelijke filmpjes over de editor
  • een digitale handleiding
  • informatie- en instructiebijeenkomsten voor beginners en gevorderden
  • begeleiding door hulpvrijwilligers (dat zijn ervaren vrijwilligers). Zij kunnen één op één of in kleine groepjes instructiebijeenkomsten organiseren

Wat heb je nodig?

Om je als vrijwilliger te kunnen inzetten voor de pedelecplanner en de Fietsersbond Routeplanner is het belangrijk dat je over een computer met minimaal 1 GB aan werkgeheugen en een internetverbinding beschikt. Daarnaast moet je op de computer een recente versie van Adobe Flash Player geïnstalleerd hebben.

Hoeveel tijd kost het?

Je bepaalt zelf wanneer je aan de planner werkt en hoeveel tijd je er aan besteedt. Als je net begint, kost het leren werken met de editor relatief veel tijd. We raden je aan om er dan in ieder geval wekelijks mee bezig te zijn. Heb je het editen onder de knie, dan hangt het ervan af hoeveel werk er nog in je omgeving te doen is, en wat je eigen agenda toelaat. Het is fijn als je er minimaal gemiddeld maandelijks wat uren aan kan besteden.

Interesse?

Heb je interesse en wil je ook meewerken, dan zien we je aanmelding graag tegemoet! Na aanmelding kun je meteen aan de slag.

fietsersbond